22 Mart 2010 Pazartesi

Neler olmuş - 5

Rusya ile ABD “Hacı gel biz kaynaşalım” diye start (Strategic Arms Reduction Treaty) alan görüşmelerde ilerlemeler sağlanmış. İmzaların atılmasının ve formaların öpülmesinin eli kulağındaymış. Rusya’nın “İran’ı pataklamadan önce konuşalım, bilemedin kulağını çekelim” tavrı ABD’nin “Bırak ya uğraşmaya değmez... Alalım ayağımızın altına. İkimize ikiniz bayram etsin... [yok pardon yanlış oldu]. İkimiz kafa kafaya versek var yaa” tavrıyla pek uyuşmuyormuş. Diğer yandan Kırgızistan’da da Amerikalılara kıyak yapan Ruslar, Bişkek’e 20 km uzaklıktaki Kant hava üstündeki askerlerin ailelerine “Gelin artık öyle ailece tatil yapmak yok” demiş. Bir bakıma meydanı Amerikalılara bırakmışlar. Kırgızistan Savunma Bakanı “Amerika ile kardeş kardeş geçinicez biz burada, “international terrorism” ile “religious extremism” diye bişiler varmış. İngilizcemiz çok iyi değil, anlamadık ama işte onlarla savaşıcaz beraberce” demişler.

Rusların efsanevi satranç şampiyonu Kasparov, kankisi Gürcü Zurab’ın 50. doğumgünü partisine gitmiş. Ziyareti esnasında Şaakaşvili ile de görüşmelerde bulunan Kasparov, “Putin Kremlin’deyken beraberce vodka üretmemiz imkansız. Ama içiniz rahat olsun, Sochi’de olimpiyatlar olacağı için bina falan yaptırıyor. Yepisyeni binacıkları yıkıp da savaş çıkartacak kadar da enayi değil” demiş.

İsrail kendi kafasına göre takılmaya devam ediyor. İsrail’de olanların ABD Başkanı’nı bile aştığını Ceyda Karan Radikal’deki yazısında örnekleriyle anlatmış. Merak edenler okuyabilirler. Yazısında Amerika İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin (AIPAC) ne kadar güçlü bir lobiye sahip olduğunu belirtmiş. Diğer yandan Avrupalılar İsrail’i ayıplamış, Simon Perez (Mr. Hakiki One Minute) “Kooperatif bizim işimiz söke söke yaparız” diye karşılık vermiş. Pazartesi günü 7000 AIPAC delegesi önünde konuşan Clinton “Şeker kardeşlerim, Kudüs’te yeni binalar dikiyorsunuz ama bu karşılıklı güveni sarsıyor. Barış iyidir yani” deyince pek sallamayan delegeler “İsrail’in güvenliği çok önemli. Biliyorum valla İran’ın nükleer programı benim de çok canımı sıkıyor. Sevgiyle kucaklaşıcaz...” açıklamasının üzerine Clinton’u alkışlarıyla yaşatmışlar. Ama asıl alkış fırtınası başkan Kohr’un “Kudüs yerleşim yeri değildir, İsrail’in başkentidir!” sözünden sonra kopmuş (“Jerusalem is not a settlement. Jerusalem is the capital of Israel”). Toplantı salonu “Kralsın, büyüksün; Amo ellerini öpsün” şarkısıyla inlemiş. Diğer yandan El Cezire’nin haberine göre Gazzeli gençlerin keyfi yerindeymiş(!). Duman’ın “Haberin Yok Ölüyorum!” şarkısıyla tombul şişeleri tokuşturup günlerini gün ediyorlarmış.

Diyarbakır’ın BDP’li Belediye Başkanı Baydemir “Gelin canlar bir olalım, barut bulundu mertlik bozuldu. Delikanlı adam birbirine karanfil atar” diyerek Nevruz kutlamalarında ılmlı mesajlar vermiş. Ağzına biber sürüldükten sonra pamuk gibi olan Baydemir ile beraber yasaklı DTP milletvekili Aysel Tuğluk ve eski DEP milletvekili Leyla Zana da kutlamalara katılmış. Leyla Zana “Roj TV’yi kapattırıyorlar, Avrupa’daki çocuklar Kürtçe Teletabies izleyemiyor. Avrupa Türkiye’ye benzedi” derken, Aysel Tuğluk Kürt sorununun çözümü için Öcalan ve PKK’yı muhattap göstermiş. Kutlamalarda bu şekil mesajlar verilirken PKK lideri Murat Karayılan ne şekil konuşmuş? “Ateşkes bitebilir. TSK, Irak’taki militanlarımızı dürterse küfrederiz. Küfretmekle kalmayabiliriz de... Şiddet olmamalı bu işlerde demiyoruz tabi ki, gittiği yere kadar şiddete devam. Elbet konuşarak çözülecek bu sorun” şeklinde konuşmuş. Amerikalılar Ekim ayında Karayılan’ı uyuşturucu baronu olarak nitelendirirken, Karayılan “Yok abicim, gelin bakın bıraktık biz o işleri” demiş. Amerikalılar da “Atma yau, biz sanki bankalara giren çıkan paraları bilmiyoruz” demiş. Ateşkes bitebilir, karanfil atılacak, uyuşturucu ticareti yok... Hmm... Karanfil satacaklar herhalde...

2 yorum:

  1. canim cok sikkin, su teletabiesleri sokakta gorsem de kafa goz girissem diyorum.. bu neler olmus kismi da olacak o kadarda oya basar sundugu haberler tadi veriyor, okudukca okuyasim gelii..

    YanıtlaSil
  2. sınavlarla, sunumlarla uğraştığın şu aralar yarım tebessümlük bir şeyler yazabildiysek ne ala..saolasın burçinim..

    YanıtlaSil