2 Nisan 2010 Cuma

Neler olmuş - 8

Moskova metrosundaki olaylardan sonra bugün de Dağıstan’da patlayan bombalar 12 güzelim Rus’u öldürüyor, 23’ünü yaralıyordu. Rusya’da patlayan bombalar hakkında dolaşan çeşitli hurafeler vardı. Kimisi “Putin’in işidir bu, zamanında Çeçenya işgaline bahane olsun diye apartmanları bombalatmıştı zaten” diyor, kimisi “Çeçenlerin işidir. Kafkasya’da olanlar için ve Said Buryatiski’nin öldürülmesine missileme olsun diye yaptılar” diyordu. Çeçen lideri Doku Umarov (Fotodaki dayı) “Ben yaptım canlar telaş etmeyin. Söyledim çocuklara patlattılar bombaları ne güzel şenlik oldu değil mi?” diye açıklamalarıyla merakları gidermiş oldu. 2004 yılından bu yana nispeten huzurlu günler geçiren Rusları rahatsız eden bu saldırılarda neler olmuştu peki?

Jerusalem Post’ un “Metal dedektörü niye yok ki?”dediği Moskova metrosunda patlayan 2 adet yürüyen bomba 39 kişinin hayatına son vermesiyle başlayan olaylar ertesi gün Dağıstan’da bir araba dolusu bomba ve onlara eşlik eden polis görünümlü yürüyen bomba ile devam ediyordu.

Olayların ardından gerek Medvedev gerek Putin “Dişe diş, kana kan. İntikam peşindeyiz” derken, metrodaki olayların anısına metroya giden 82 yaşındaki eski Sovyet dönemi muhaliflerden Lyudmila Alexeyeva’nın başına beklenmedik bir olay geliyordu. Bu yaşlı teyzemin yaşından başından utanmadan muhalif hareketlere katılmasına kızan Konstantin Pereverzev “Lan, ırispi sen hala yaşıyon mu?” diyerek kafasına şaplağı yazıyordu. Polis tarafından hemen yaka paça indirilen Konstantin için polis “Valla ucuz bulmuş vodkayı, görmemiş gibi içmiş. Ağzını açıcak hali yok, ne küfrü, biz bir şey duymadık” diyordu.



Olaylar hakkında her ülkenin haber ajanslarından farklı sesler çıkarken, Alman Süddeutsche Gazetesi Umarov ‘u Kafkasların ‘Che’si olarak nitelendiriyor, “Ahanda şu takkeyi çıkar, sakalı biraz kes al sana bildiin Ernesto, valla billa aynısı” diyor; bunu duyan Turgay Şeren de “Ali Sami duy sesimi” diyerek konu hakkındaki görüşünü bildiriyordu. Almanlar “Bu adamlar enayi galiba, karı-kız dururken dağda yaşanır mı? Dikkat edin oğlum” diyerek Rusları uyarıyor, Umarov’un emrinde Kuzey Kafkasya bölgesinde 5000 silahlı gerilla olduğunu, bu da yetmezmiş gibi 30 tane eğitimli patlamaya hazır hatunlardan kurulu bir haremde zevk-ü sefa yaptıklarını belirtiyordu.

Olaylar Rusya ile ilgili olunca yazılanların hangisi doğru hangisi yanlış insan pek emin olamıyor. Ama kesin olan bir şey var ki 50 kişiden fazla insanın hayatını yitirdiğidir. Umarov’un “Biz Rusya’dan ayrı bağımsız
İslami bir devlet istiyoruz, söke söke alacağız” açıklamarıyla Medvedev’in “Çeçenistan’da yaşayanlar da Rus vatandaşıdır. Kuzey Kafkasya yabancı bir eyalet değil, Rusya’nın bir parçasıdır arkadaş, bunu unutmayın!” açıklamarıyla pek uyuşmuyor. Sanırım ikisinin de uyuştukları nokta ortamın biraz daha ısınacağıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder