10 Nisan 2010 Cumartesi

Alkolik hareket engellenemez!

Michael Christiansen, kamyonculuğu iki sene önce bırakmış, şimdi sendika sözcülüğü yapıyormuş. Derdi büyük: Danimarka’daki Carlsberg tesislerinde, çalışanların iş saatinde içtikleri biralara sınırlama getirilmek istenmiş. Yetkililer; “Öğle yemeğinde, küçük plastik bardakla 3 bira içersiniz, yeter size fazla bile” demişler. “100 senedir bu böyle arkadaş, siz kim oluyorsunuz da bunu değiştirmeye çalışıyorsunuz” diyen Michael ve arkadaşları grev önlüklerini giymişler.

Bira içebilmenin önemi Carlsberg çalışanları için tartışılmaz. Çalışanlar sözleşmelerini imzalarken, ”Beleş bira yoksa biz de yokuz!” diyerek aylık 2 kasa beleş bira maddesini de ekletmişler. Biranın önemi hakkında ve çalışma saatinde bira içmeleri konusunda dertlenenforkliftçi Martin Juralowicz “Arada bi keyfimiz oluyor, şarkı söylüyoz, ıslık öttürüyoz. Alkollusun diyolar, ayıp ya 2 bira bize koyar mı?” derken, başka bir çalışan Juseif İzaivi “Siz,sütlü kavenizle sigaranızı tüttürüyonuz he mi? Ben de sigaramı birayla tüttüriciim o zaman..” diye biranın çalışanlar için ne kadar elzem olduğunu belirtmiş.

Durumun tatlıya bağlanması çalışanlara günlük 3 şişe beleş bira içme hakkı tanınması ile olmuş. Michael,”Yahu ,zaten bi bira öğlen yemeğinde içilir, ikinci de vardiyanın sonunda. 3. birayı da belki içiyorlardır bizim çocuklar. Amma tantana yaptınız.” dese de işlerini sağlama almak isteyen Carlsrberg yetkilileri araçlara “Alcolock” taktırmışlar. Üfürme yöntemiyle çalışan alet alkollu olduğunuzu anlarsa aracın çalışmasını engelliyormuş. [Maydanoz yiyin maydanoz..]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder