12 Ekim 2010 Salı

Otur satrancını oyna politika senin neyine? (2)

..

Garip bir kişiliğe sahip olan Ilyumzhinov ise uzaylılar tarafından kaçırıldığını iddia etmesinin yanında 1993 yılından itibaren Dünya Satranç Federasyonu'nun Başkanlığı'nı sürdürüyor. Onun yönetiminde satranç eski cazibesinden çok şeyler kaybetti. Dünya şampiyonalarının yapıldığı yerleri bulabilmeniz için Kasparov'un deyimiyle "Haritada nerde olduğunu bulabilmeniz için çok iyi bir coğrafya olmanız" gerekiyordu. Tekrardan seçilmek isteyen Ilyumzhinov, ulusal satranç federasyonlarına Karpov'un konferanstaki konuşmasında da değindiği gibi-Bunları yapabilmek için en azından Rusya devlet başkanı olmanız gerekli- umutsuzca sözler veriyordu. Ancak verilen bu sözler Ilyumzhinov'un Rusya ve dünya genelindeki popülaritesinin azaldığını işaret ediyordu.

Günün sonunda Kasparov, ona uzatılan kitapları imzalarken bir yandan fotoğraf çektiriyor ve bir yandan da genç satranç oyuncularına öğütler veriyordu. Bunca işinin arasında kafası Dünya Satranç Federasyonu ve onun hakkındaki düşünceler ile doluyken Rusya'daki politik durum hakkında bir konuşmaya kibarca özür dileyerek başladım. "Meşgul değilim" dedikten sonra bir an duraksadı ve "Tamamiyle bu işin içindeyim.Bunu kazanmak zorundayız" diyerek devam etti. Bununla birlikte son birkaç aydır gelişmelerden uzak durmaktaydı ve bu kararı yandaşları tarafından destekleniyordu. Keza düşmanları tarafından da:"Muhtemelen Karpov'a minnettardırlar. Herşeye rağmen, onun sayesinde bir süreliğine bu oyunun dışında kalabildim"

Vladimir Putin önümüzdeki on yıllık bir süreç veya daha uzun bir süre için elinde tuttuğu kudretli pozisyondan ayrılma ihtimalini de göz önünde bulunduruyordu. Peki Kasparov, Putin'in bu sahte cesaret gösterisi hakkında ne düşünüyordu?: "Putin yeni bir şey söylemedi. Muhtemelen söyleyiş tarzından dolayı bu kadar şok edici şekilde gözüktü, ancak söyledikleri başından beri tahmin edilebilirdi. Kendi düşünceme göre ikinci başkanlık döneminin ortasında hemen hemen açıkça ortaya çıktı ki o bulunduğu konumu asla terketmeyecek. 'Kürek mahkumu' deyimini bilirsiniz, Freudiyen açıdan bakıldığında Putin'in durumunu oldukça iyi açıklıyor. Yerinde kalmaktan başka çaresi yok, ayrıca gidecek başka bir yeri de yok. Bu konu hakkında çok önceden de düşünmüş olmalı, ancak bu sorunu çözmek için, yani bir çıkış yolu bulmak için, çaba sarfettiyse de başarılı olamadı."

..

PS:3 parça dedik,5'e kadar yolu var bunun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder