9 Ekim 2010 Cumartesi

Otur satrancını oyna politika senin neyine?

İngiliz Standpoint dergisinde Anna Aslanyan tarafından , Garry Kasparov ile Dünya Satranç Federasyonu seçimlerini kaybetmeden hemen önce yapılmış bir röportaj. Muhtemelen 3 parçada çeviririm.:


Kasparov Putin`i mat edebilir mi?

Garry Kasparov ikinci olmanın yeterli olmadığını bilerek büyüdü.Bu da onun 1985 yılında,daha 22 yasinda iken, dünyanın gelmiş geçmiş en genç satranç şampiyonu olmasını sağlayan nedenlerden biri oldu. Kasparov ünvanını 15 sene boyunca korumaya devam etti. Bu genç hırslı ve sözünü esirgemeyen genç Batı Dünyası tarafından Rus satrancının ve daha da önemlisi Rusya'nın son 70 yılda ilk defa komünizme veda ederek demokrasi yolunda adımlar atacak yeni yüzü olarak görüldü.Kasporov ve arkadasları soguk savaşın bitimiyle birlikte artık savaşın bir parçası olmak zorunda değillerdi ve sonunda en iyi oldukları alana yoğunlaşabileceklerdi.

Ya da Gorboçov'un devrimlerinin birçoklarında coşku uyandırdığı hareketli günlerde böyle gözüktü. Ama bu durum çok uzun sürmedi... Profesyonel satrancı bıraktıktan hemen sonra başka bir sahneye geçen Kasparov bu sefer rakipleriyle poltika arenasında çarpışmaya başladı.Demokrasi yanlısı Birleşik Sivil Cephe(BSC)'yi kurdu (2005), ardından Putin karşıtı "Öteki Rusya" koalisyonunun kurulmasinda aktif olarak rol aldı(2006). 2008 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığının engellenmesinden -
destekçilerini toplayabileceği büyüklükteki bir salonu kimse kiralamayınca adaylık şansını kaybetti- sonra BSC liderliği sürdürdürmeye devam etti ve internet üzerinde "Putin gitmeli!" kampanyasını düzenledi.

Ekim ayı içerisinde muhalefet lideri olarak yapacakları olmasa da İngiltere'yi ziyaret etti. Ziyaretinin amacı eski rakibi Anatoly Karpov'u desteklemekti. Kasparov bundan çeyrek asır önce Karpov'dan dünya şampiyonluğu ünvanını almıştı. İngiltere ziyaretinden önce 2007 yılında Moskova'daki gösterilerde Kasparov'un yasa dışı olarak tutuklanmasından sonra iki eski rakip tekrardan biraraya gelmişti: Karpov eski rakibini hapishanede ziyaret ederek Kasparov'a elinden gelen desteği vermeye çalışmıştı.

Geçen ay Kasparov ile Londra'da FIDE (Dünya Satranç Federasyonu) başkanlık kampanyası için yaptığı basın toplasından sora görüştüm. Görevdeki FIDE başkanı Kirsan Ilyumzhinov ise eylül ayı içerisinde Güney Rusya'daki Kalmıkya Cumhuriyeti başkanlığından istifa etmişti. Basın toplantısında bir gazeteci "istifa" hakkında konuştuğunda, Kasparov hemen düzeltti:"Rusya'da insanlar istifa etmez.O kovuldu."

..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder