15 Mayıs 2010 Cumartesi

Sezon Sonu Galatasaray - 1

2009-2010 Sezonu pazar günü oynanacak maçlar ile son buluyor. "Şampiyon Alex'li Fenerbahçe'mi yoksa Ertuğrul Sağlam'ın Bursaspor'u mu olacak" sorusunun yanında Galatasaray sezonu iki hafta erken mi açacağım derdiyle uğraşıyor. Galatsaray'ın durumunu değerlendirelim..

Kaleci:
Aykut senelerce yedek bekledi. Yılmadı, didindi, çalıştı. Ara ara şans buldu, onları da "Evet, bu adam olmuş" diyecek kadar değerlendiremedi. Hala aynı hatalardan müzdarip. Kimi pozisyonlarda "Allla alla" nidalarıyla kararlı bir şekilde topa hareketlenirken, kimi pozisyonlarda topa giderken yolun ortasında çakılıp kalıyor. Hala ve hala basit hata yapabiliyor olması da cabası. 1. Kaleci olması kendine güvenini tavan yaptırır, mükemmel oynar mı? pek zannetmiyorum. Ufuk için bir çok kişi şöyle mükemmel böyle şahane diyor, hatta "Kızım olsa teslim ederim, Galatasaray da kaleyi ona teslim etmeli" diyor. Pek izleme fırsatı bulamadık. Ama oynadığı bir maçtan aklımda kalan kendine olan güveniydi. Kaleci için kendine güven çok önemli bir özellik (Bkz. Onur Kıvrak, TS Kalecisi).

Aykut'la Ufuk çekişsin sonunda Ufuk kaleyi alsın, bırakmasın istiyorum. Derdimiz tasamız olmasın senelerce, fellik fellik yabancı kaleci aramayalım. Kaleci transferine de karşıyım, hele yabancı kaleci transferine sonuna kadar karşıyım, Ochoa'yı (yandaki arkadaş) getirmedikten sonra. CM (ya da FM) olsa Mondragon'u karın tokluğuna çalıştırıp, diğer iki kaleciye tecrübelerini aktarmasını bekleyebilirdim ama gerçekte pek imkanlar dahilinde değil.

Defans:

Beklerden başlarsak.. Sağ taraf Sabri, Serkan, Uğur ile bizi götürür durumda. Sağ açıktan sağ beke geçiş yapan ve taraftarın neşe kaynağı Sabri hata da yapsa hızıyla ve hırsıyla bir çok açığını kapatıyor. Bitmeyen ve bitmeyecek şut çekme sevdasına diyecek bir şey yok, daha çok dalga geçilecek ama Sabri bıkmadan usanmadan şut çekecek. Daha doğru zamanda ve doğru yerde şut çekebilse yani oyun zekasını biraz geliştirebilse tadından yenmez ya neyse..

Kalan ikiliden Uğur geçirdiği sakatlığı hala üzerinden atamamış gibi. Hızlı futbol oynayacaksak Uğur'un kendine gelmesi şart bu haliyle Sabri'den formayı kapması zor. Serkan için ise abisi "Benden daha iyi futbolcu" demişti. (Gerçi kendisi de şimdi Gaziantep'te oynuyor) Fiziksel açıdan "Koy beke oynar yeaa" desek de kendisini çok fazla izleme şansı bulamadık. Kendisinden beklenen ilerlemeyi gösterebilirse Sabri ile olan forma savaşında Uğur'un önüne geçebilir. Gerçi Rijkaard Sabri'nin sakatlığında Uğur'u ve hatta Emre Güngör'ü o bölgede tercih ediyordu. Bekleyelim, görelim. Sağ beke transfer mi? Olacaksa Ekrem Dag olsun yeni bir Cihan sendromu yaşalım..

Hakan Kadir Balta (adında Hakan olmasaydı direk stoper oynardı) sol taraf için tartışmasız en ideal isim. Kadro sayılırken Hakan Balta'dan başlayıp devam edebiliriz, ara ara performansında dalgalanmalar olsa da gider be abi. Caner'in durumu belirsizliğini korurken, gerek Arda ile olan kavgası gerekse defans yapmayı bilmemesi (Bkz. Antalyaspor maçı veya herhangi bir maç) Galatasaray'ın bu bölgeye bir transfer yapacağını gösteriyor. Arda ile olan kavgasında ise takım kaptanıyla kavga eden Caner değil Manisaspor'dan ve (belki) günlük hayatta yakın arkadaşıyla kavga eden bir Caner var. Yaşları çok genç, egoları yüksek arkadaşlar arasında zaman zaman böyle artislenmeler olabilir. Kavga olayında, Caner'in gözünde takım kaptanına değil, arkadaşı Arda'ya bir "O el inecek!" tarzı horozlanma vardır. Bu nedenle de kavgadan hemen sonra Arda ile fotoğraf çektirmelerinin sahte, barışmalarını gerçektir.

Eğer Rijkaard Caner'e defans yapmayı öğretebilir ve biraz futbol zekası aşılayabilirse gerçekten önemli bir hücum bek olur. Böyle bir durumda bonservisi kesinlikle alınmalıdır. Yok öyle bir şey planlanmıyorsa ya da Rijkaard "Caner'den cacık olmaz" dediyse sol beke transfer şart. Çağlar Birinci'nin adı geçiyor, beni pek şaşırtmadı, ne de olsa küme düşen takımdan kelepir oyuncu almak her sezon yaptığımız iş. Diğer yandan "Çağlar ne kadar kalifiye bir elemandır?" da cevabını bilemediğim bir soru.

Defansın ortasına geldiğimizde işler biraz karışık. Servet, Gökhan Zan, Emre Güngör, Ali Turan, zaman zaman Hakan Balta.. Servet muhtemelen gidecek, Rijkaard'la pek uyuşamadılar. Para ederken elden çıkarmamız, hem bizim açımızdan hem Servet'in futbol oynayabilmesi&kariyeri açısından iyi olur. Lucas'la beraber iyi bir ikili olabilirler mi? Servet haddini bilir, topla saçma işler yapmaya kalkışmaz, basit oynarsa sorunumuz kalmaz. Ancak daha olası gözüken Servet'in yurtdışı yolculuğu. Gökhan Zan, Baros'un 5 numaralı formayı giymesini engellemekten başka bir işe yaramıyor. Aklımda 2008'deki şampiyonasından kalan bir sahne var. Top Gökhan'a doğru geliyor. Gökhan bekliyor. Beklemeye devam ediyor. Sonra "Anam noliy" diyerek Simao'nun topu kapacağını idrak ediyor ve tekmeyi basıyor. Pozisyonun ardından turnuvayı kapıyor...

Emre Güngör ise kendisine verilen şansı genel olarak iyi değerlendirdi, ancak o da Rijkaard'ın aradığı geriden top çıkartacak adam değil. Bu yönden haddini bilmemesi de (Servet'in hastalığından) ayrı bir dert. Can sıkıcı başka bir durum da Gökhan ve Kewell'la 3-5-8'e oturduklarında masadan kalkamamaları.. Ali Turan'ı Kayserispor'dayken beğenirdim ama 6 aydır maçlara çıkmayan bir oyuncuya bel bağlamanın pek mantıklı olmaz. Tekniğinin Servet'ten iyi olduğu kesin ama Rijkaard'ı tatmin eder mi bilinmez, maç eksiği de diğer bir handikapı. Emre Aşık'ı alkışlarla uğurladığımıza ve Kadir Balta'nın isminin başında Hakan olduğuna göre "Abi, ortaya stoperin varsa tadından yenmeyecek cinsten,bi stoper; onun soluna da bi bek getiriver şimdilik" diyor ve orta sahayla forveti başka bir yazıya bırakıyorum. Zaten yeterince uzun oldu, sonuna kadar okursanız ne ala :)

2 yorum:

  1. Valla Serk, transfer falan olmasa aslinda soyle bir kadro kursak o kadro senelerce gitse, simaran agzi gotu ayri oynayan olmasa, sadece arada yama yapsak ne guzel olur.. Konuyla cok alakasiz oldu, sanirim gunun yorgunlugu ve icilen biranin etkisi var, yazi guzel eline saglik, defansi falan bosver de asil orta sahadan haber ver sen? hepsini satiyoz galiba? satalim ananasini satiyim..

    YanıtlaSil
  2. saolasın burç..sana da afiyet olmuş laf aramızda:)o dediğin cm de oluyor anca, keza onun için bile debeleniyorsun kaç sezon.. kısmetse orta sahayla forveti yazarım bugün yarın..

    YanıtlaSil