25 Haziran 2010 Cuma

Türkiye vs İran?

Meir Javedanfar.. Adını ilk defa duyuyorsunuz muhtemelen. Ben de yıllardır takip ediyor değilim. Kendisi Tahran doğumlu bir Ortadoğu Analizcisi.İngiltere de Master 'ını yapmış kendini geliştirmiş BBC'de El Cezire'de çalışmış vs vs. "İran'ın sıradaki rakibi Türkiye mi?" diye sormuş geçenlerde bir yazısında. Bir kaç yeri aktaralım kafaları açalım bakalım...

"
...

Türkiye ve İran arasında oluşan yeni ilişkilerden endişe duyan batılıların farkına varması gereken bir nokta; Türkiye'nin bugünun dostu olabileceği, ancak İslam Cumhuriyeti için yarının rakibi olduğu gerçeğidir. Bu yüzdendir ki İran'da kimi insanlar iki ülke arasındaki yakın ilişkilere rağmen Türkiye'ye şüpheyle bakmaktadır.

Bu çekişmenin kanıtlarını sıralamaya başlarsak: İran hükümetinin Hamas'a vermiş olduğu yüzlerce milyon dolarlık desteğe rağmen şu günlerde Gazze'deki en popüler bayrak İran bayrağı değil, Türkiye bayrağıdır. Keza Gazze'deki insanlar çocuklarını Erdogan diye çağırırken hiç kimsenin çocuğunu Ahmadinajad diye çağırdığını göremeyiz.

Diğer yandan Gazze'ye yardım filosunun asıl amacının İsrail'in Gazze kuşatmasına karşı bir hamle değil de İran'ın Gazze'deki etkinliğini azaltmak üzerine yapılmış bir hareket olduğunu düşünen İranlıların olduğunun da altını çizmek gerekir. İran'ın kendi filosunu yollama niyeti (ki bundan vazgeçtiler; İsrail'in filoya karşı yapacağı bir hareketin oldukça ciddi sonuçlar doğurması muhtemeldi) bunun bir göstergesidir. İran'ın Gazze'ye göndermek istediği filonun da asıl amacı Filistinlilere yardım etmek değildir, İran'ın Gazze'deki imajını kuvvetlendirmek ve Türkiye'ye kaptırılmak üzere olan İslam dünyasının savunucusu&lideri rolünü geri almaya çalışmaktır.

Türkiye ile İran arasındaki bir başka kapışma da Suriye pazarında gerçekleşmektedir. İran senelerdir Suriye'deki pazarı eline geçirmeye çalışmaktadır. Şimdi ise Türkiye Suriye ile yaptığını anlaşmalar (serbest ticaret antlaşması) sayesinde hem Suriye ekonomisine müdahil olmakta hem de İran'ın pazar payından tırtıklamaya başlamaktadır. Bu karşılaşma da Suriye ile Türkiye'nin sınır komşusu olması Türkiye'yi İran'a oranla daha çekici bir tercih haline getirmektedir.

Türkiye İran'a oranla daha büyük ve gelişmiş bir ekonomiye sahip olmakla beraber, hem Amerika hem de Avrupa Birliği ile daha iyi ilişkiler içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin Sünni ve Şii devletlerle de daha iyi ilişkilere sahip olması, Türkiye ile geliştirilecek ilişkileri Ortadoğu ülkeleri için daha cazip kılmaktadır.

İranlı liderler için nükleer bir güç olmak - mahvolmuş bir ekonomi ve eskisinden daha izole bir İran göz önünde bulundurulduğunda- , Türkiye ile olan rekabette kapılabilecek en çekici ve elverişli köşe olarak göze çarpmaktadır. "

Birebir çevirmedim, biraz kestim kırptım ama çok değil.Merak edenler burdan yakabilirler.

PS: İtalik kısım yazıda yok ben ekledim.

2 yorum:

  1. Biz de dun Iranlilarla takliyidik, bir arkadasin dogumgunuydu, ickiler icildi, pers sarkilari esliginde dans edildi, sonrasinda nargileye gecildi, giyimlerinden anlasildigi kadari ile bunlarin Amoyla aralari limoni sanirim.. Sonuc olarak, genel halkin oyle bir dusuncede olacagini zannetmiyorum, gerci bu aralar da herkesin rakibi oluyoruz zayif halka miyiz neyiz anlamadim ki?

    YanıtlaSil
  2. Amo`nun suyu isindi bi daha ki secime alirlar asagi..

    YanıtlaSil