16 Ocak 2012 Pazartesi

Zor olmasa gerek..


Evde kahvemle beraber sigaramı tellendirirken kafama takıldı ve bir kez daha kapalı alanlarda sigara içmenin yasak olmasının ne kadar saçma ve tepeden inme bir yasak olduğuna kızdım. Eskiden sigara içmeyenler kaale alınmazken şimdi sigara içenler kaale alınmıyordu.. ya da en güzeli yasak kaale alınmıyordu, tepeden inme olduğu için..


Muhteşem yasağımız kapalı yerlerde (bar,cafe,restaurant vb.) sigara içilmemesi tiryakilerin kimisinin canını sıkarken kimisi "İyi oldu ya az içiyoruz" böyle diyip yasağı kabulleniverdi. Kimisi de yasağa aldırmadan sigarasını tüttürmeye devam etti. Nacizane fikrim bu yasağın iki senede yürürlülüğe sokulması olabilirdi (Hey yavrum hey,nacizaneymiş fikirmiş..). Örneğin bir senelik bir geçiş sürecinin ardından mekanlar sigara içilebilir ve içilemez olmak üzere restorasyona sokulabilirdi. Yeni yılın ilk gününden itibaren müşterilerin her birine verilecek ufak bir anket formu ile fikirleri sorulur (iletişim bilgileriyle beraber, tekrarlı oyları engellemek için) geçen bir senin ardından sonuçlara bakılır ve müşterilerin tercihlerine göre mekanın düzenlemesi yapılabilirdi. Yeni müşteriler için ise girişe yapıştırılacak bir etiket ile mekanın ne kadarında sigara içmenin yasak olduğu belirtilebilirdi. (Örn: %25, %50, %75, %100 gibi) Bu sayede insanlar yasakların çiğnemek zorunda kalmaz ve hem sigara içenlerin hem de sigara içmeyenlerin isteklerine karşılık verilmiş olurdu.


Örneğin yemek yenilen bir mekanda sigara içilmesinin yasaklanması ne kadar güzel ve hoş ise sigaranın ana besin kaynaklarından biri olarak kullanıldığı yerlerden biri olan kahvehanelerde yasaklanması ise bir o kadar saçma.. Keza nargile kafeler.. Restorasyonlar ile beraber sigara içilecek bölgelerde belirli bir hava sirkülasyonun sağlanması şart koşularak sigara içilen yerlerdeki havanın bir nebze temizlenmesi sağlanılabilirdi.(Bununla ilgili bir şeyler var sanırım ama onu da sallamadığımızdan yukarıda dediğimi kim sallar.. :) ) 1 sene halkın fikrinin alınması ikinci sene ise restorasyon için ayrılır, iki sene içinde kapalı (eğlence) mekanlarındaki sigara sorunu daha adaletli bir şekilde çözülmüş olurdu. Diğer yandan ara bölgeler oluşturulabilir, bu bölgeler müşterilerin isteğine göre yazın sigara içilmenin yasak kışın ise serbest olduğu bölgeler haline dönüştürülebilirdi. Tabiki genel tercihlerin dışına çıkmadan, sadece sezonluk değişimlere esneklik sağlayabilmek için..
Disco,club tarzı yerlerde sigara içilen ve içilmeyen bölge uygulamasına geçilmiştir bile belki..Kim bilir..

Yukarıda anlattığım şekilde bir uygulama fena olmazdı sanki keza dahiyane bir fikir değil ancak her şeyde olduğu gibi bu kanunun da tepeden inmesine şaşırmamak gerek..

PS:"Ulan kaç sene oluyor, anca mı dank etti?" diyenler olabilir. Ne blim dün takıldı kafama.. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder